Pages

Sunday, 8 January 2012

Uttarakhand PCS 2012 Answer Sheet/Answer Key/Solution

Uttarakhand PCS 2012 (held on 8 Jan 2012) 

1) Which is known as the 'Magna Carta' of western education system in india?
Ans: (b) Wood Despatch 1854 A.D.

2) Which Mughal ruler granted duty free trade to the East India Company in Bengal?
Ans: (d) Farrukh Siyar

3) President of the first all India Socialists Conference was
Ans: (d) Acharya Narendra Dev

4) In which session Congress demanded 'Purna Swaraj'?
Ans: (d) Lahore Session

5) In which month Quit India Movement of 1942 AD started?
Ans: (c) August

6) All India Kishan Sabha was founded by
Ans: (a) Swami Sahajanand Saraswati

7) Vellore Mutiny took place in the year
Ans: (b) 1806 AD

8) Who founded Home Rule League?
Ans: (c) Annie Besant

9) What is the correct chronological order of following events?
     1. Cabnet Mission Plan   
     2. Bombay Plan
     3. Wavell Plan
     4. Mountbatten Plan
Ans: (b) 2,3,1,4

10) The Mohammadan Anglo-Oriental College was founded at aligarh in
Ans: (a) 1875 AD


11) In which Round Table Conference Mahatma Gandhi Participated?
Ans: (b) Second


12) Who started Indian Civil Services?
Ans: (d) Lord Cornwallis


13) Two nation theory was propounded first time in march 1940 by muslim league at
Ans: (c) Lahore Session


14) Who among th following did not participate in the Non-Cooperation Movement?
Ans: (a) C.R. Das


15) Who among the following had called the Gandhi's Salt Satyagrah as 'An insurrection without arm'?
Ans: (a) Louis Fisher


16) Which of the following is correctly matched?
Ans: (c) Annie Besant: Navajivan


17) In which part of India, the Ghadar party planned an armed revolt on 21st February 1915 AD?
Ans: (a) Punjab


18) Which oh the following freedom fighter was not a lawyer?
Ans: (b) Subhash Chandra Bose


19) The famous book of the Tamil grammer during the Sangam age was
Ans: (b) Tolkappiyam


20) Which of the following was not a tribal assembly during the Vedic India?
Ans: (d) Gopa


21) In which year was the Naujawan sabha established?
Ans: (d) 1928 A.D

22) The first permanent home of the Aryans in India was
Ans: ()


23) Who founded the Sangam dynasty?
Ans: (b) Harihara-I & Bukka-I


24) What is Ahat(Panch mark)?
Ans: (d) Coin


25) Cemetry 'H' is associated with
Ans: (c) Late Harappan Culture


26) Which of the following is not included in the Vedic Literature
Ans: ()


27) The tallest monolithic image in ancient india was carved at which place
Ans: ()

28) The philosophy of the Upanishads is concerned mainly with
Ans: ()


29) Which one of the following Indian deities is shown with six faces?
Ans: (d) Karthikeya

30) The Sangams were
Ans: ()


31) The word 'antyaj' was used for
Ans: (d) None of the above


32) Sangam Literature was written in
Ans: (a) Tamil


33) The first metal used for making tools was
Ans: (c) Copper


34) The animals in Buddhist literature are called
Ans: (b) Sukhda


35) Which game was known as 'Chaturang' in ancient India?
Ans: (d) Chess


36) Temples constructedin Vesar style are found in
Ans: (b) North India

37) Which among the following did not patronize Jain religion
Ans: ()


38) The fourth Buddhist Council was held during the reign of
Ans: (d) Kanishka


39) Who was the first Tirthankar in Jainism?
Ans: (b) Rishabhdeva


40) Syadvada is associated with
Ans: (b) Jain Philosophy

41) Which of the following is not included in Panchamahavartan of Jainism
Ans: ()


42) Who was the earliest grammarian of India?
Ans: (a) Panini

43) Which of the following aspect is not mentioned in Kautilya's Artha Shastra
Ans: ()


44) Who is the most important God in the Rigvedic Pantheon
Ans: ()


45) The number of Mahajanpadas in the 6th century B.C was
Ans: (b) 16


46) Alexander invaded India in the year
Ans: (a) 326 B.C


47) Which of the following sources inducate towards Indo-Roman Trade?
Ans: (b) Natural History of Plini

48) Which one of the following ruler and his achievements are known only through inscription
Ans: ()


49) "History is the mother of all Sciences" who said this?
Ans: (a) Herodotus


50) who propounded the 'Principle of gravitation' before Newton's law?
Ans: (b) Bramhgupta


51) The Valabhi era is identical with
Ans: (d) Gupta Era


52) Ajanta Paintings are related with
Ans: (a) Buddhism


53) The ancient name of Bengal was
Ans: (c) Gauda


54) Satvahana coins were made of
Ans: (c) Lead and copper


55) Who among the following was the first ruler to take initiative for water resource management in Gujrat?
Ans: (a) Chandragupta Maurya

56) Which is the oldest Script of India
Ans: ()


57) The term dronavapa in the post-Gupta period refers to
Ans: ()


58) In which inscription Harsha is called 'Parammaheshwar'
Ans: ()


59) Which dynasty was famous for its local self Government?
Ans: (b) Chola


60) There was an administrator unit under Cholas named 'Kurram'. What did it mean?
Ans: (d) A group of villages


61) Which among the following dynasties had the strongest navy?
Ans: (c) Chola

62) Which inscription tells us that a guiid of six weaver constructed a Grand Sun temple
Ans: ()


63) Who used Greek fire 'naptha and mangonels'(manjaniq) between 712-714 A.D
Ans: ()


64) Who among the following is a subaltern historian
Ans: ()


65) Who may be considered the pioneer of Marxist history writing in India
Ans: ()


66) Who is the author of the book entitled 'What is History' ?
Ans: (d) E.H.Carr


67) The biggest hoard of the Gupta gold coins is
Ans: (b) Bayana Hoard

68) to which ruler of the Chola dynasty are the following statements related
1. For two years he ruled jointly with his father
2. he sent a naval expedition against the ruler of Sri Vijaya
3. He built a new capital at Gangai Kondacholapuram
Ans: ()


69) The Tripartite struggle was fought among
Ans: (c) Pala-Pratihara-Rashtrakuta


70) Who was the author of 'Kitab-ul-Hind' ?
Ans: (c) Alberuni

71) The main feature of Indian society during 800-1200 A.D was
Ans: ()


72) Which one of the following is not written by Amir Khusrau
Ans: ()


73) Where did the traveller Ibn-e Batuta come from?
Ans: (b) Moracco


74) Shahna-i Mandi Supervised
Ans: (a) Market

75) During the Sultanate period chief of the military staff was called
Ans: ()


76) Who was called 'Tuti-e-Hind' ?
Ans: (c) Amir Khusrau


77) Which of the following king started Vikram Samvat?
Ans: (c) Chandra Gupta II


78) Adhai-din-ka Jhopra was built during the period of
Ans: (d) Qutbuddin Aibak

79) Which of the following were the two basic coins of the Sultanate period
1. Dam
2. Jital
3. Rupiya
4.Tanka
Ans: ()


80) The principle of wahdat-ul-wajud was propounded by
Ans: ()


81) Who among the following invited Babur to invade India
Ans: (d) Daulat Khan Lodi

82) Which sultan of Delhi ordered a ban of women that they cannot go out Delhi to pay respect at mazar
Ans: () 


83) The first dynasty of the Vijaynagar Kingdom was
Ans: (a) Hoysala

84) The largest administrative unit in the Vijaynagar Kingdom was
Ans: ()


85) Baba Farid was a follower of which Sufi order?
Ans: (c) Chisthti Order

86) Which of the following was not born in North India
Ans: ()


87) Akbar constructed Buland Darwaza to commemorate the victory over
Ans: (b) Asirgarh


88) Atala Masjid of Sharaqui period is at
Ans: (b) Jaunpur


89) Who issued a copper coin called Dam?
Ans: (c) Sher Shah Suri

90) Who founded the State of Hyderabad
Ans: ()

91) The term 'Shaikhzada' was used during the Mughal period for
Ans: ()




92) Nur Jahan's real name was
Ans: (a) Mehrun-Nisa


93) The birth place of Akbar was
Ans: (a) Amarkot


94) In how many Subas Akbar's Empire was divided ?
Ans: (c) 15


95) Akbar issued MAHZAR in the year
Ans: (c) 1579


96) What is the unit of measurement of land in the Maratha revenue administration ?
Ans: (a) Jarib


97) In which year the Treaty of Purandhar took place between Jaisingh and Shivaji ?
Ans: (a) 1665 A.D


98) Who founded Maratha Maha Sangh(Confederacy) ?
Ans: (a) Shivaji


99) Razm Nama is the Persian translation of which
Ans: (a) Mahabharat


100) Who was the Mughal Emperor at the time of Third Battle of Panipat ?
Ans: (c) Shah Alam II


101) The policy of 'Ring Fence' is associated with
Ans: (b) British policy towards Indian States


102) By which act the rule of East India Company ended in India ?
Ans: (c) Government of India Act 1858 A.D


103) Who was the Successor of Maharaja Ranjit Singh ?
Ans: (b) Kharak Singh


104) The term 'Inter loper' has been used for
Ans: (d) Unauthorized trader


105) The Grand Trunk Road in its modern shape was begun by
Ans: ()


106) Which of the following Acts abolished the monopoly of the East India Company over the China trade
Ans: ()


107) In which year the Permanent Settlement in Bengal was introduced ?
Ans: (c) 1793 A.D


108) 'Poverty and Un-British Rule in India' was written by
Ans: (b) Dada Bhai Naoroji


109)  Which was the first European power to come to India ?
Ans: (d) The Portuguese


110) Who introduced the Ryotwari Settlement in Madras ?
Ans: (b) Sir Thomas Munroe


111) Who called the Revolt of 1857 a 'Mutiny of the Sepoy' ?
Ans: (b) Sir John Lawrence


112) The incident of 'Black Hole' was related to
Ans: (b) Sirajuddaulah


114) Theosophical Society was founded in New York in 1875 A.D by
Ans: (c) Both a)Madam H.P.Blavatsky & b) Col. H.S.Olcott


115) Who said, "Go back to Vedas" ?
Ans: (a) Dayanand


116) Who was the author of 'Gulamgiri'
Ans: (d) Jyotiba Phule


119) 'Satyarth Prakash' was written by
Ans: (b) Dayanand


We are updating the rest of questions soon.... Keep Visiting.
 



No comments:

Post a Comment