Pages

Sunday, 5 February 2012

Uttarakhand PCS 2012 (GS)

                          GENERAL STUDIES (Set-'C')
   
Questions 01 to 50

51) Which of the following is the oldest Veda ?
Ans: (c) Rigveda


52) In the third battle of Panipat Marathas were defeated by
Ans: (a) Afghans

53) The famous historian who visited India with Mahmud Ghazni was
Ans: (b) Al-Beruni


54) Who was defeated in the battle of Khanva ?
Ans: (c) Rana Sanga


55) Mahatma Gandhi wrote his autobiography originally in
Ans: (c) Gujarati


56) A visa is required for Kailash Mansarovar pilgrimage because it is located in
Ans: (b) Chinese Tibet


57) Where is Lothal situated ?
Ans: (a) Gujarat

58) Right to property according to Constitution of India is a 
Ans: (c) Legal Right


59) First Railway Line in India was started in the year
Ans: (a) 1853


60) The battle of Plassey is situated in
Ans: (d) West Bengal


61) Influenza is caused by a 
Ans: (a) Virus


62) Who among the following is known as the Cleopatra of Hollywood(who died on 23rd March 2011 at the age of 79) ?
Ans: (b) Elizabeth Taylor


63) In World Cup Cricket 2011 what was the highest score among all matches ?
Ans: (d) 370 Runs


64) Who wrote the book 'A passage to India' ?
Ans: (c) E.M. Forster


65) In which of the following films, A.R Rehman gave outstanding sound track and song which enabled him to get two Grammy Award in Los Angeles ?
Ans: (b) Slumdog Millionaire


66) From which District of Uttarakhand State 'Chipko Movement' originated ?
Ans: (a) Chamoli


67) Which of the following was not moderate
Ans: (d) Bal Gangadhar Tilak


68) Mana Pass is located in
Ans: (b) Uttarakhand

69) The rotation of crops is essential for
Ans: (c) Increasing soil fertility


70) Moon is a 
Ans: (c) Satellite


71) The study related to the plants being used as vegetable is called
Ans: (d) Olericulture

72) Engyme is a 
Ans: (c) Bio-catalyst


73) Which of the following is not an infectious disease ?
Ans: (a) AIDS

74) Which of the following is not a genetic disorder
Ans: (c) Irritable Bowl Syndrome(IBS)


75) Which of the following is of organic origin
Ans: (a) Coral


76) Which of the following actions is related with evaporation of sweat
Ans: (b) Endothermic Action


77) For which branch of science UN had designated the year 2011 ?
Ans: (a) The International year of Chemistry


78) Water soluble vitamin is
Ans: (b) Vitamin C

79) What rays of sunlight are mostly utilized by chlorophyll in photo-synthesis
Ans: ()


80) Combination of what substance in the alloy renders stainless steel non-magnetic
Ans: (b) Chromium

81) Which of the following is not a chemical fertilizer
Ans: ()


82) Montreal Protocol is related with the protection of
Ans: (c) Ozone Layer


83) The venom of Cobra is 
Ans: (a) Neurotoxic


84) In surgery, what is arthoplasty
Ans: (b) Hip-joint replacement


85) Which of the following countries secured the highest number of gold medals in the medal tally of the Delhi Commonwealth Games, 2010
Ans: (c) Australia

86) Which gas is obtained from plastic
Ans: (d) Polythelene


87) The headquarter of National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is situated at
Ans: (c) Nagpur


88) Night Blindness is caused due to deficiency of
Ans: (a) Vitamin A


89) Which gas is filled in refrigerators
Ans: (b) Mafron


90) What is the colour of the Black Box that is found in aircraft
Ans: (a) Orange

91) The velocity of sound is maximum in
Ans: (b) Metal


92) Which of the following is a biodegradable pollutant
Ans: (d) Sewage

93) Which one of the following is the most fragile eco-system that will be first affected by global warming
Ans: (a) Arctic and Greenland Ice sheet


94) Which one of the following is the unit of measure of the thickness of the ozone layer of the atmosphere
Ans: (b) Dobson


95) On which river is Jog falls- the biggest waterfall of India
Ans: (a) Sherawati


96) What is the number of union territories in India
Ans: (b) 7


97) In India which one of the following is not a natural harbour
Ans: (d) Chennai


98) Where is the 'Black Pagoda'
Ans: (b) Konark


99) The second largest Island (next to Greenland) of the world is
Ans: (d) New Guinea


100) The largest part of our hydrosphere is
Ans: (c) Pacific ocean
                                                            Next

No comments:

Post a Comment